Zorgen van organisatoren worden groter (quickscan 2025)
De zorgen van organisatoren van evenementen worden groter, zo blijkt uit onze quickscan 2025. Net als in voorgaande jaren is de algemene prijsontwikkeling de grootste zorg, maar anders dan in voorgaande jaren zijn de zorgen over de toenemende personeelskosten inmiddels net zo groot. Als we kijken naar de gevolgen van overheidsbeleid op evenementen, zijn de maatregelen op het gebied van veiligheid en op het gebied van vergunningen de grootste uitdaging.
Enkele honderden organisatoren reageerden op onze oproep deel te nemen aan de jaarlijkse peiling, weer iets meer dan vorig jaar. Daarvan was twee derde een vereniging of stichting en een kwart een organisatiebedrijf. Zowel partijen die één als die meer evenementen organiseren waren goed vertegenwoordigd. Ook de verdeling per categorie is een goede afspiegeling van onze branche net als de mix vrij toegankelijk en betaald. De grotere evenementen (meer dan 2.500 bezoeken/deelnemers) waren wel in de meerderheid. Dank aan iedereen die heeft deelgenomen en daarmee bijdraagt aan het inzicht in de verwachtingen voor 2025.
Wisselend beeld bij algemene uitdagingen
Om een goed beeld te geven over de stand van zaken in de evenementensector, verdelen we de uitdagingen in algemene ontwikkelingen en ontwikkelingen die (sterk) gerelateerd zijn aan de overheid(smaatregelen).
Net als in eerdere jaren scoort de algemene prijsontwikkeling (verhogingen, inflatie) met een 3,5 (op een schaal van 5) iets beter dan de 3,6 van vorig jaar. Organisatoren van festivals & concerten zien dit overigens als de grootste uitdaging met maar liefst een 4. Specifiek geven zij aan naast de algemene prijsontwikkeling ook last te hebben van de explosief toenemende gages van artiesten. Van alle organisatoren rekent 60% de hogere lasten door aan deelnemers en/of bezoekers. De prijzen voor deelnemers (bij sportevenementen maar ook participanten aan beurzen, markten, etc.) gaan daarbij meer omhoog dan die van bezoekers.
Over personeelskosten is het beeld minder positief. Ook dit aspect scoort een 3,5 waar het vorig jaar nog een 3,3 was. De zorgen over de beschikbaarheid van zowel betaald personeel als vrijwilligers verbetert licht ten opzichte van vorig jaar van 2,9 naar 2,8. Toenemende zorgen zien we vooral als het gaat om het aantal bezoekers en/of deelnemers. Met een 2,8 schuift dit aspect richting de zorgelijke kant waar het eerder nog een 2,5 was. Desondanks verwacht 23% meer bezoekers/deelnemers en 69% hetzelfde aantal als afgelopen jaar.
Bij de beschikbaarheid van fysieke ruimte zien we een verschuiving richting de gevarenzone van een 2,3 naar een 2,8. Verdichting van steden is daar een mogelijke oorzaak van. Uit onze gegevens blijkt dat kermissen hier relatief meer last van hebben dan de andere sectoren. Bij ‘mondige burgers’ zien we ook een forse verslechtering van 2,1 naar 2,6. Ook hier kan verdichting meespelen maar ook de veranderende mentaliteit van de Nederlander.
Overheid bezorgt organisatoren meer kopzorgen
Ondanks alle goede bedoelingen zorgen overheidsmaatregelen voor meer kopzorgen bij organisatoren van evenementen. Op alle onderdelen zien we grotere zorgen dan vorig jaar. Net als vorig jaar staan (het kunnen voldoen aan) vergunningsvoorwaarden en (de gevolgen van toenemende) veiligheidsmaatregelen bovenaan. Beiden gaan van een 3,2 naar een 3,5 (op een schaal van 5) en we zien een vergelijkbaar beeld per branche. Overigens weten we dat dit niet alleen gaat om nieuwe maatregelen, maar ook om strengere naleving van bestaande regels.
Geen van de aspecten die wij als overheid gerelateerd beschouwen ligt onder de kritische grens van 2,5. De zorgen over de stikstofregels scoren met een 2,5 het laagst maar zijn wel toegenomen. Inmiddels lijken de gevolgen van de omgevingswet ook bij de organisatoren duidelijker gezien de groei van de zorgen ten opzichte van vorig jaar: 2,7 vs 2,3. De milieumaatregelen gaan van een 3,1 naar een 3,3. Dit jaar vroegen we voor het eerst naar het aspect ‘ruimte op de kalender’, is er plek op het gewenste moment. Met een 2,6 zien we dat organisatoren zich ook hier zorgen over maken. De NAVO top in juni beperkt volgens de reacties de mogelijkheden voor evenementen.
Dit jaar hebben we voor het eerst ook gemeenten en evenementenbureaus van citymarketingorganisaties benaderd. Opvallend is dat zij nog negatiever zijn over de uitdagingen dan organisatoren. Het is terug te lezen in een apart artikel, maar de overheden geven voor vergunningsvoorwaarden een 3,7 en voor veiligheidsmaatregelen een 3,6 tegen de 3,5 voor organisatoren. Ook de mondige burgers lijken voor gemeenten (en gerelateerde organisaties) een grotere uitdaging dan voor organisatoren 3,1 vs 2,6.
Organisatoren blijven positief maar er verdwijnen evenementen
De zorgen van organisatoren worden groter maar ze blijven in het algemeen overwegend positief gestemd over de evenementensector. De trend is echter wel dalend. Het aantal (zeer) positieven daalde naar 59% en dat is minder dan in 2024 en 2023. Het aantal organisatoren dat (zeer) negatief is blijft stabiel ten opzichte van 2024. Organisatoren van festivals en concerten zijn negatiever dan de overige branches.
De verwachting is dat het aantal evenementen om en nabij dit jaar uitkomt. De eerste signalen zijn dat er evenementen, soms omvangrijk, verdwijnen. Daar staat tegenover dat er ook weer initiatieven zijn voor nieuwe evenementen. Van de partijen die één event organiseren, geeft 9% aan dit in 2025 niet meer te doen of is voortgang onzeker. Van de partijen die meer dan één event organiseren, zegt 13% dat het minder wordt. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar.
Extra analyses
Uit dit artikel blijkt: de zorgen voor organisatoren worden groter. We geven een algemeen beeld van de uitdagingen en verwachtingen over 2025 van de organisatoren van evenementen. We hielden voor het eerst een aparte quickscan onder gemeenten en citymarketingorganisaties met een eventdesk en schreven daarover aan aparte analyse. Voor kermissen maakten we zoals elk jaar een verdieping vanuit de data van de quickscan organisatoren die elders op onze site te lezen is.
Ook voor beurzen, festivals & concerten en sportevenementen maken we aparte analyses. Deze zijn medio januari beschikbaar voor abonnees van de online monitoren van de betreffende categorieën via ‘Mijn Respons’. Interesse in deze uitwerkingen? Neem dan een abonnement op onze monitor(en) of op het geheel vernieuwde platform Respons Events Insights om zelf informatie te analyseren en te verdiepen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!