Verwachtingen evenementensector in 2021

Recent publiceerde het RIVM voor het eerst vaccinatiecijfers en dat gebeurt nu wekelijks.

Met de start van de vaccinatie, komt er eindelijk licht aan het einde van de Covid19-tunnel. Maar wie denkt binnenkort weer op een vol festivalveld te staan, juicht te vroeg. Zo lijkt nog zeer onzeker of op Pinkpop 2021 (18 t/m 20 juni) foto’s zoals onderstaand (editie van 2019) gemaakt kunnen worden.

Pinkpop 2019

Pinkpop 2019 (credits Buro Pinkpop)

Pinkpop komt waarschijnlijk te vroeg. Verantwoordelijk minister de Jonge zei daar eind december 2020 het volgende over: “De Nederlandse bevolking is in het derde kwartaal van 2021 – ergens tussen juli en september – voldoende beschermd tegen het virus”.

Deze voorspelling is in lijn met de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid. De grootste groep Nederlanders (18 – 60 jaar) is waarschijnlijk pas eind Q3-2021 ingeënt.

Al 300 evenementen in 2021 afgelast

De huidige coronamaatregelen en de onzekerheid over de duur van de epidemie zorgen ervoor dat er nu al zo’n 300 (edities van) evenementen zijn afgelast voor 2021. Dat is zo’n 6% van het totaal dat jaarlijks plaatsvindt (volgens criteria van Respons). Grote evenementen als Jumping Amsterdam, Boot Holland, Motorbeurs Utrecht, TuinIdee, Strandrace Egmond-Pier-Egmond /Wandeltocht Egmond en natuurlijk de grote carnavalsevenementen in o.a. Den Bosch, Eindhoven, Breda en Tilburg zijn voor dit jaar geannuleerd en worden pas weer voor 2022 gepland.

Een andere groep evenementen, zoals Vakantiebeurs, Huishoudbeurs, CPC Loop Den Haag, Marathon Rotterdam en de TEFAF Maastricht, kiest voor verplaatsing naar een datum later in het jaar. Het ABN AMRO World Tennis Tournament schoof een maand, van februari naar maart, in de hoop het evenement met publiek te kunnen spelen. Maar de kans daarop is vrijwel nihil en zal er waarschijnlijk alleen thuis op de bank kunnen worden gekeken. Ook andere internationale topsportevenementen vinden zonder publiek plaats: Tata Steel Chess, Schaatsen in Thialf (EK, Worldcup en WK) en Indoor Brabant.

Ondanks dat het evenementenjaar 2021 is begonnen zoals 2020 is geëindigd, is er ook goed nieuws te melden. De gratis streamingversie van De Vrienden van Amstel Live overtrof alle verwachtingen. Naar schatting 1,7 miljoen kijkers (opgave https://tribecompany.com/) hebben het event gevolgd. De 35e editie van Eurosonic Noorderslag trok naar schatting zo’n 60.000 digitale, betalende bezoekers. Beide festivals kozen, net als de Unox Nieuwjaarsduik, voor een volledige online-editie. De Amsterdamse horeca-vakbeurs Horecava en het International Film Festival Rotterdam (IFFR) doen dat ook. In totaal kiezen er op dit moment zo’n 75 evenementen in het eerste kwartaal van 2021 voor een onlineversie, vooral om zo in contact te blijven met hun bezoekers (of fanbase).

Op basis van de cijfers van het eerste kwartaal, gecombineerd met de verwachtingen van de rest van het jaar, heeft Respons een voorspelling gemaakt van het aantal evenementen en de bezoekaantallen. Deze forecast voor 2021 presenteerden we zaterdag 16 januari gepresenteerd op de conferentie van Eurosonic Noorderslag.

Evenementenforecast 2021

In 2021 vinden er naar verwachting ruim 3.200 evenementen plaats (volgens onze criteria). Dat is ongeveer 70% van het aantal evenementen dat in 2019 plaatsvond. Driekwart wordt gehouden in het derde en vierde kwartaal, dus als er volgens planning voldoende Nederlanders gevaccineerd zijn. In het eerste kwartaal van 2021 vinden alleen online evenementen plaats, in Q2 wordt het naar verwachting een mix zijn van online en hybride (online + kleine aantallen live publiek) events. De (fysieke) bezoekaantallen in de eerste helft van 2021 zijn dan maximaal een kwart (ongeveer 8 miljoen) van het normale bezoekaantal (ruim 40 miljoen bezoeken).

Overzicht Evenementen

Evenementen 2019 vs 2021

Lagere bezoekaantallen in 2e helft 2021, ook als Nederland is ingeënt

Pas in het derde en vierde kwartaal verwachten we weer evenementen met grotere aantallen live publiek. Maar ook dan komen de bezoekaantallen niet in de buurt van de aantallen in een normaal evenementenjaar. Ondanks dat het aantal evenementen in het tweede halfjaar door een inhaalvraag waarschijnlijk hoger ligt dan in 2019, verwachten we dat het totaal aantal bezoeken uitkomt op ca 50% ten opzichte van 2019. Entreeheffende evenementen komen hoger uit dan vrij toegankelijke evenementen. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat bezoekers in 2020 al tickets kochten.

Ook in de 2e helft zullen er nog coronamaatregelen gelden, zeker in Q3. Hierdoor moeten evenementen het maximumaantal bezoekers beperken. Daardoor kiezen bepaalde evenementen wellicht voor een alternatieve (kleinere) locatie om alles coronaproof te kunnen organiseren.  De verwachting is verder dat vrij toegankelijke evenementen met toegangsbewijzen (registratieplicht) moeten gaan werken. Dat is niet op iedere plek (zoals buitenlocaties, al dan niet met meerdere locaties in een binnenstad) uitvoerbaar. Ook deze maatregel heeft een drukkend effect op de bezoekaantallen.  Niet iedereen wil zich laten registreren.

Als straks een groot deel van de Nederlandse bevolking is ingeënt en evenementen veilig kunnen plaatsvinden, zal nog niet iedereen direct evenementen bezoeken. Een substantiële groep mensen kijkt de kat nog even uit de boom en gaat pas weer op (evenementen)pad na positieve berichtgeving (zoals via familie en vrienden). Die aanvankelijke weerstand en/of angst beïnvloedt de bezoekaantallen negatief.

De verwachting is dat er in 2021 ruim 35-40 miljoen bezoeken aan evenementen worden afgelegd. Tachtig procent van deze bezoeken vindt plaats in de kwartalen 3 en 4.

Resumerend geldt dat 2021 niet het hersteljaar wordt waarop de evenementensector had gehoopt. Er schijnt licht aan het einde van de evenemententunnel, maar er is nog een flinke weg te gaan. Om weer tot een normaal functionerende sector te komen, zijn er verschillende maatregelen die positief kunnen bijdragen. Een garantiefonds waarvoor de sector bij de Rijksoverheid pleit is er daar één van. Het biedt organisatoren een vangnet als er opnieuw evenementen moeten worden gecanceld. Ook sneltests en vaccinatiebewijzen zijn belangrijke instrumenten om het herstel van de evenementensector te versnellen.

Zoals je van ons gewend bent, volgt Respons de ontwikkelingen op de voet. Maar in tegenstelling tot onze werkwijze tot nu toe, gaan wij daar vaker over rapporteren. De huidige situatie vraagt daarom. Abonnees kunnen nog steeds gebruik maken van onze jaarcijfers, monitoren en actuele databases. Maar in aanvulling daarop bieden wij hen tussentijdse rapportages en overzichten. Het is dus een goed moment om een abonnement te nemen op onze databases en/of monitoren.

Blijf ook op de hoogte door ons te volgen via de website, Twitter en Linkedin.

Lex Kruijver
Specialist Evenementen

Om te vieren dat we een nieuwe website én database hebben, verloten we 2 mini-speakers! Wil je ook kans maken? Meld je dan aan.