Ode aan het evenement
25 jaar geleden verscheen de eerste editie van de Respons TOP100 en in de jaren die volgden heeft de evenementensector zich ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Maar het is geen reden voor een feest, want het corona virus lijkt een enorm gat te slaan in de bedrijvigheid op evenementengebied waarbij we weer jaren terug worden geworpen. Maar we komen er sterker uit want, zeker als alles weer los gaat, blijkt de behoefte aan live evenementen te zijn gebleven, toch?
Terug naar de TOP100 van 25 jaar terug. Respons was net een jaar actief. We wilden wel eens weten wat de grootste evenementen in Nederland waren en waar ze plaatsvonden. Het resultaat plotten we op een zelf gemaakte kaart en dat werd de voorkant van de 1e editie van de TOP100. De kaart lieten we vervolgens ook op een groot steigerdoek printen. Dat werd de blikvanger van onze stand op de vakbeurs Festivak in het MECC Maastricht.
Daar maakten wij voor het eerst kennis met organisatoren van TOP100-evenementen en werd de basis gelegd voor onze hechte band met het Nederlandse evenement. Met veel evenementen (organisatoren) hebben wij al jaren veelvuldig contact. Dat komt ook door onze andere onderzoeken zoals de Festival Monitor, Sport Evenementen Monitor en de G50. Als professioneel volgers van de evenementenbranche hebben we grote bewondering over de wijze waarop organisatoren in staat zijn om, ieder jaar weer, grote publieksstromen op gang te brengen. Het is knap dat het ze lukt om jaar in jaar uit een programma samen te stellen dat vele fans ertoe aan zet om een kaartje te kopen of – bij vrij toegankelijke evenementen – de moeite te nemen om deze evenementen te bezoeken.
Uit cijfers van Respons blijkt dat al deze organisatoren tezamen een markt realiseren met een omvang van ruim € 2,5 miljard omzet en zo’n 40.000 medewerkers. Publieksevenementen zijn een vaste waarde geworden, ook voor de Nederlandse economie. Maar ook in maatschappelijk opzicht zijn evenementen belangrijk. Ze zorgen voor reuring en levendigheid in de steden, zijn een belangrijke vrijetijdsbesteding van bezoeker en voor duizenden vrijwilligers. Evenementen worden ook steeds meer onderdeel van het (citymarketing) verhaal van de stad.
De huidige coronacrisis heeft een enorme krater geslagen in het Nederlandse evenementenlandschap. Respons becijferde voor publieksevenementen een omzetderving van 50% op jaarbasis. Een groot aantal van de 100 evenementen in deze 25e editie van de TOP100, gaan in 2020 niet door of zullen veel minder bezoekers trekken dan in de afgelopen jaren. Het is nog maar de vraag of de organisatoren achter deze evenementen de veerkracht hebben om overeind te blijven, geholpen door de overheidsmaatregelen, zodat er volgend jaar weer een nieuwe editie kan komen.
Wij hopen met de publicatie van de TOP100 2020 (met daarin de cijfers van 2019) iedereen er bewust van te maken dat in een ‘normaal jaar’ honderdduizenden Nederlanders en bezoekers uit het buitenland genieten van deze topevenementen.
Lex Kruijver
Specialist Evenementen