Impactanalyse van evenementen
Wat levert een evenement op? Of wat gaat een nieuw evenement opleveren? Deze vragen ontvangen we bij Respons regelmatig. Meestal gaat het om economische impact. Maar steeds vaker willen opdrachtgevers sociaal-maatschappelijke effecten in kaart brengen. Als specialist op het gebied van evenementen hebben we een model ontwikkeld om de impactanalyse van evenementen in kaart te brengen.
Bezoekers maar ook bewoners en bedrijven
Bij de ontwikkeling van het model hebben we goed gekeken naar de aanpak die gespecialiseerde hogescholen hebben ontwikkeld zoals de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de Hogeschool Arnhem – Nijmegen. Waar vaak alleen naar bezoekers wordt gekeken, zien we hier ook de betrokkenheid van bewoners en lokale bedrijvigheid. Bij bezoekers en bedrijven kijken we voornamelijk naar de economische impact, bij bewoners gaat het veel meer om de sociaal-maatschappelijke gevolgen.
De meest optimale analyse betrekt zowel bezoeker als bedrijven als bewoners. Maar ook met de analyse van één van de drie wordt een bruikbaar beeld geschetst. In onze aanpak kan ook gekeken worden naar de aansluiting bij de (kernwaarden van) citymarketing, naar bereikbaarheid, locaties, etc. De basis van onze aanpak is een ‘proven concept’ met ruimte voor maatwerk op onderdelen.
Instrumenten
De informatie kan op verschillende manieren worden opgehaald. Voor de bezoekers is het afhankelijk of het evenement vrij toegankelijk is. In dat geval zijn straatinterviews een geschikt middel, waarvoor wij samenwerken met een gespecialiseerd bureau. Dit kan gecombineerd worden met online enquêtes (bijv. via publicatie van QR codes). Voor betaalde evenementen kan dit bijvoorbeeld via een mail met een link naar een online enquête.
Bewoners kunnen reageren via een online enquête, maar ook kunnen we sessies met (vertegenwoordigers van) bewoners of met bewonerspanels verzorgen. Organisatoren, ondernemers of culturele instellingen kunnen op een vergelijkbare wijze worden bevraagd.
Duurzame evenementen
Het verduurzamen van evenementen is een belangrijk thema. Bij gemeenten, bij bezoekers en ook bij organisatoren. Denk aan transport, groene stroom, drinkbekers, etc. Dit element kan als onderdeel worden meegenomen. Het gaat dan niet direct om impact maar wel om het toetsen van mogelijkheden om de ecologische footprint in de toekomst te beperken. Niet alleen ecologische duurzaamheid is een issue. Er komt ook steeds meer aandacht voor sociale duurzaamheid. Matchen evenementen bij de mogelijkheden van een plek? Wat zijn de gevolgen van de verdichting van binnensteden als belangrijk podium voor evenementen? Het zijn vragen die wij in onze impactstudies meenemen.
Onze bibliotheek
Een impactanalyse van evenementen wordt altijd gebaseerd op lokaal opgehaalde informatie. Toch helpt het dat wij bij Respons uitgebreide ervaring hebben met impactstudies voor evenementen en evenementenlocaties. De afgelopen jaren verzorgenden we studies voor organisatoren als Mojo en de Stichting Sneekweek, voor locaties als Afas Live en Ziggo Dome en voor evenementen als Zandvoort Racefestival, Lowlands, Defqon en de Opwekking. De ervaringen die we hierbij hebben opgedaan gebruiken we natuurlijk bij nieuwe opdrachten. Daarnaast beschikken we over een enorme database met evenementengegevens die ook goed van pas komt bij impactanalyses van evenementen.
Straatinterview Zandvoort Racefestival