Ziggo Dome-concerten De Dijk aftrap herstel concertmarkt

Vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober genoten ruim 25.000 mensen van de jubileumconcerten van De Dijk in de Ziggo Dome. Het begin van het herstel van de concertmarkt na corona? Door maatregelen kon slechts 75% van de kaartjes worden aangeboden. Met de honger naar live optredens waren anders alle 34.000 tickets verkocht. Voorspellingen voor 2022 tonen dat de behoefte aan live muziek groot is.

Recordjaar 2019

In het laatste pre coronajaar 2019 brak de markt voor grote binnen- en buitenconcerten (volgens onze criteria vanaf 3.000 bezoeken) nog records. Voor het eerst waren er meer dan 200 concerten (207). Het bezoekaantal steeg naar bijna 3 miljoen (2,9 miljoen). In 2018 zagen we nog een lichte terugval. De Ziggo Dome ontving voor het eerst sinds de opening in 2012 meer dan 1 miljoen concertbezoeken.

COVID-19 maakte een abrupt einde aan het succes van grote concerten in  ons land. In het eerste kwartaal van 2020 (tot de lock down in maart) was er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar uiteindelijk bleek de tussenstand van het eerste kwartaalook de eindstand: 46 concerten en een half miljoen bezoeken. De jaaromzet kelderde van €165 miljoen in 2019 naar ca € 20 miljoen in 2020.

4e kwartaal 2021

De concerten van De Dijk zijn hopelijk de kick off van het herstel van de concertmarkt. Op basis van de planning in o.a. de Ziggo Dome, AFAS live en Ahoy verwachten was dat de concertsector in heel 2021 uitkomt op ongeveer een derde van de realisatie 2019. Na 2020 dus opnieuw een fors verlies maar wel een eerste herstel van de concertmarkt na corona. En het perspectief is anders.

Vooruitzichten 2022

De concertkalender voor 2022 ziet er goed uit. Ziggo Dome, AFAS Live en Ahoy werken aan een vergelijkbaar programma als in 2019. Een groot aantal concerten is doorgeschoven uit 2020 en 2021. Waarschijnlijk starten vanaf maart 2022 de internationale tournees weer. Dat is op de Nederlandse concertkalender te merken.

Er staan ook weer stadionconcerten op het programma zoals Ed Sheeran in de Johan Cruijff ArenA en Iron Maiden in het Gelredome. In de zomerkalender 2022 worden verder de concertweides weer gevuld. Guns ’N Roses en Greenday staan in juni in het Stadspark in Groningen. Rammstein komt in juli naar het Nijmeegse Goffertpark.

Punten van zorg

In 2022 is er voldoende aanbod, maar er zijn ook zorgen. De grote vraag naar de kaarten van De Dijk zegt wat over het consumentenvertrouwen. Maar het is geen garantie dat het publiek weer massaal naar de concertzalen komt. Daarbij gaat het om een groot aantal verplaatste concerten dat al eerder uitverkocht was.

Net als o.a. de horeca, heeft de sector te maken met een nijpend personeelsgebrek. Tijdens de coronamaanden vonden veel mensen ander werk. Zij komen waarschijnlijk niet snel terug. Concertzalen en –organisatoren moeten dus alle zeilen bijzetten om te zorgen voor voldoende mensen.

Nieuwe concertlocaties

In de coronaperiode openden er twee nieuwe concertlocaties: Mainstage in Den Bosch en RTM Stage in Rotterdam. Beiden maken deel uit van een bestaande evenementen-accommodatie (respectievelijk Brabanthallen en Ahoy). Het zijn regionale alternatieven voor de Ziggo Dome en AFAS Live.

In Groningen heeft de gemeente het Stadspark nu officieel als concertweide benoemd. Daarmee is er een alternatief voor het Nijmeegse Goffertpark en het Haagse Malieveld. Het Stadspark was al enkele jaren in gebruik als festivallocatie. Door afspraken met Mojo en Friendly Fire meldt Groningen zich nu nadrukkelijk op de markt voor concerten van internationale sterren. In 2022 zijn dat Guns N’ Roses en Green Day.  De verwachting is dat daar enkele grote namen bij gaan komen.

Na 2025 weer op het niveau van 2019

Na 2022 staat ook 2023 nog deels in het teken van de inhaalvraag naar concerten. Dat effect is naar verwachting in 2024 sterk afgenomen. Dan maakt de markt voor grote concerten mogelijk een pas op de plaats. Vanaf 2025 komt de markt dan weer in de lift. De verwachting is het herstel van de concertmarkt na corona aan het eind van dat jaar is voltooid. Bezoekaantallen zijn dan op ongeveer het niveau van 2019. De markt heeft dan 6 jaar nodig gehad om te herstellen sinds de uitbraak van COVID-19.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van actuele concerten en andere evenementen? Overweeg dan een abonnement op onze database(s). Ben je benieuwd naar verdere informatie achter deze cijfers, dan zijn onze monitoren wellicht interessant.

Lex Kruijver
Specialist Evenementen

Foto’s zijn gemaakt door onze specialist Eduard Pieter Oud die aanwezig was bij het concert 40 jaar De Dijk in ZiggoDome op 1 oktober jl.