Evenementen eindigden in januari weer diep in het rood. De versoepelingen aan het einde van de maand zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Grote evenementen als het UEFA EK Futsal in Amsterdam en het Internationaal Film Festival Rotterdam ontvingen beperkt of helemaal geen publiek.

Vrienden van Amstel LIVE!

Januari kende slechts 10 evenementen. Het bezoekaantal van ruim 50.000 is 2022 net zo dramatisch als in 2021. Bij Vrienden van Amstel Live in Ahoy waren alle voorbereidingen al getroffen. Het feest werd op het laatste moment afgeblazen, ook om gebruik te kunnen maken van de vergoedingsregeling. Normaliter trekt het festival zo’n 160.000 bezoeken.

Het EK Futsal in de Ziggo Dome en Martiniplaza was gestart zonder publiek. Maar na de versoepelingen kwamen er bijvoorbeeld in Groningen kwam men in totaal uit op 3.750 bezoeken. Er was gerekend op 24.000.

Evenementen bezoekers januari 2022

Andere grote januari-evenementen organiseerden net als in 2021 een online editie zonder publiek. Daaronder Eurosonic Noorderslag in Groningen en Tata Steel Chess in Wijk aan Zee. In 2020, toen deze evenementen als vanouds met publiek plaatsvonden, trokken ze nog respectievelijk 42.061 en 30.000 bezoeken.

Er was ook een lichtpuntje. We zagen in totaal iets meer publiek dan in januari 2021. Dat kwam voornamelijk door het BankGiro Loterij Theaterweekend. Het evenement is met 50.000 bezoeken het grootste evenement van januari ‘22. Gebruikelijke ligt het bezoekaantal op circa 135.000.

Er ging veel niet door….

Waar vorig jaar nog veel evenementen in werden verschoven, worden er dit jaar veel geschrapt. Net als januari vorig jaar waren er opnieuw geen edities van de Vakantiebeurs, Horecava en Jumping Amsterdam. Deze evenementen vinden in 2023 pas weer plaats. Vakbeurs Trendz  is wel naar februari verschoven. InterClassics en Topmobiel Maastricht gaan van januari naar september.

Maandelijks overzicht

Dit artikel is een onderdeel van een serie waarin we maandelijks een update geven van de cijfers voor de evenementensector. In februari komt er in ieder geval weer een update want ook in die maand zijn veel evenementen geschrapt. Maar er lijkt licht aan het einde van de hele donkere tunnel. De gevolgen van twee jaar corona (2020 en 2021) brachten we recent in beeld.

De kalender voor de rest van het jaar is heel goed gevuld dus laten we hopen op een begin van het herstel van de sector. Wil je zelf inzicht hebben in het actuele evenementenaanbod? Dan is een abonnement op onze database(s) interessant.