Vrees voor beperkingen voor evenementen in 2022
Binnen de evenementenbranche is er vrees voor beperkingen voor evenementen in geheel 2022. Dat blijkt uit een sector brede quickscan die Respons hield direct na de persconferentie van vrijdag 12 november. Onder andere organisatoren, leveranciers en accommodaties vulden de vragenlijst in.
Respondenten gaven aan dat in 2020 en 2021 meer dan de helft van hun evenementen niet of met beperkingen plaatsvond. Verwachtingen op een terugkeer in 2022 naar ‘normaal’ zijn niet groot. Slechts 28% verwacht dat hun evenement volgend jaar als ‘vanouds’ kan worden georganiseerd. Ruim 60% rekent op beperkende maatregelen. Nagenoeg niemand denkt dat evenementen in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvinden als voor corona. In het 2e en 3e kwartaal is er een positiever beeld. Maar ruim de helft van de respondenten denkt dat er in het 4e kwartaal weer beperkingen komen. De vrees voor beperkingen voor evenementen is mogelijk gebaseerd op de ervaringen dit jaar waarbij het virus in het najaar weer oplaaide.
Gevolgen novemberbeslissing
Hoewel er nog wat mogelijk bleef, hebben de beslissingen van de overheid van 12 november jl. grote gevolgen voor de evenementensector. 40% van de respondenten wordt direct getroffen. Zo heeft de helft een evenement tot 4 december geschrapt. Slechts 12% liet het event doorgaan als gepland. De anderen werden beperkt in openingstijden of bezoekersaantallen. Hoewel de maatregelen tot en met 4 december gelden, schrapte ook al 40% de evenementen tussen 4 en 31 december. Meer dan de helft verwacht dat het event in de 2e helft december alleen met beperkingen doorgaat.
Maar liefst 81% van de getroffen respondenten wordt door de maatregelen direct financieel getroffen. Dat geldt voor evenementen die niet doorgaan, maar ook voor die wel doorgaan. Zij ontvangen bijvoorbeeld minder (betalende) bezoekers. Eerder berekenden we de totale schade al op 300 miljoen. Verder zien we dat er vooral veel bedrijfsevenementen worden geannuleerd. Dat gebeurt niet alleen in december maar ook in het 1e kwartaal volgend jaar. Daarnaast ontvangen bijvoorbeeld organisatoren van vak- en publieksbeurzen afmeldingen van standhouders voor beurzen in 2022.
Controle tijdens evenementen
De QR code wordt al langer gebruikt in de evenementensector, die daarmee voorop liep. Uit onze quickscan blijkt dat organisatoren bereid blijven om de controle toe te passen, als hun evenement maar doorgaat. 37% wil de 2G controle toepassen mits dat betekent dat het evenementen zonder beperkingen door kan gaan. 21% wil deze controle zelfs toepassen als het evenement dan door kan gaan, ook met eventuele beperkingen. Meer dan 10% worstelt nog met de keuze. Een deel van de respondenten die aangeven geen controles toe te willen passen, organiseert een vrij toegankelijk evenement in de openbare ruimte.
In de quickscan is ook gevraagd naar het overheidsoptreden en de situatie op de arbeidsmarkt. Deze uitkomsten beschrijven we in een apart artikel. De negatieve tendens van de sector volgt op een positieve maand oktober.
Wil je een actueel overzicht van de evenementen die wel en niet doorgaan? Dan is een abonnement op een van onze databases misschien een interessante optie.
De respondenten
Deelnemers aan de quickscan vertegenwoordigen de brede variatie van de evenementensector. De meeste reacties kwamen van organisatoren, gevolgd door leveranciers en venues. Daarnaast kwamen ze uit de diverse geledingen wat betreft het soort evenementen met vooral veel festivals, beurzen en sportevenementen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!